Restauratie Monumenten en historisch stucwerk

Arabische baden

Arabische baden

Dit Hammam of Arabisch bad in de historische La Marzuela buurt in Baza (Granada) dateert uit de Almohad periode, omstreeks de 13e eeuw en is een van de best bewaarde in zijn soort in Spanje. De baden werden herontdekt aan het eind van de 19e eeuw door de historicus Manuel Gómez Moreno.

In 2008 gaf de regering van Andalusië architect Francisco Ibañez opdracht de baden te restaureren en toegankelijk te maken.

Het nieuw gerestaureerde metselwerk, de gewelven en stervormige daklichten van dit emblematische gebouw werden gepleistert met een ter plekke gemengde hydraat kalk mortel met lokaal zand. Over deze raaplaag is een vier-lagen waterdicht stucwerk aangebracht in een aangepaste beige kleur. 

Enkele verloren gegane daklichten werden herbouwd met een restauratiepleister en bekisting. De verspreid geraakte mozaïekvloeren van steentjes, bakstenen en kiezels zijn zorgvuldig gerestaureerd.

Dit project heeft in 2009 de Prijs voor interventies in Spaanse architecturale erfgoed gewonnnen, georganiseerd door de Hoge Raad van de Architecten Vereniging (CSCAE).

Fotografie door Antonio Luis Martinez Cano, www.antonioluismartinez.com


Project type: Restauratie Waterdicht
Locatie: Baza, Granada, Spanje
Grootte: 50 m2

Restauratie - Arabische baden, Warme kamer
Warme kamer - Pilaren, bogen en gewelven van de Al-bayt al-wastani of warme kamer
Restauratie - Arabische baden, Warme kamer
Warme kamer - Gerestaureerd daklicht
Restauratie - Arabische baden, Warme kamer
Warme kamer - Vloer van het warme bad
Restauratie - Arabische baden, Warme kamer, buitenkant
Warme kamer, buitenkant - Werk in uitvoering aan de buitenkant van het gewelf

Monumenten en historisch stucwerk

Artisan Stucco heeft ruime ervaring met het restaureren van originele pleisters in historische monumenten.

We hebben ervaring met grootschalige restauratieprojecten en hebben met succes grote ingrepen in belangrijke historische gebouwen uitgevoerd.

We gebruiken alleen materialen van de hoogste kwaliteit die perfect verenigbaar zijn met en respect hebben voor de originele materialen die in het historische gebouw zijn gebruikt in termen van hechting, ademend vermogen en elasticiteit.

Archeologisch museum

  • 2024 © Artisan Stucco & Ceramics