DienstenSgraffito

Sgraffito

Schilderingen van steen

Schilderingen van steen

De afgelopen decennia heeft Raquel Rodrígues zich gespecialiseerd in de techniek van sgraffito, het ontwerpen en aanbrengen van decoratieve muurschilderingen in een kalkpleister.

Sgraffito wanddecoratie combineert zowel vakmanschap als artistieke expressie en is daarmee misschien wel een van de meest verfijnde vorm van pleisterwerk.

In Europa gaat deze techniek terug tot de klassieke tijd, werd gepopulariseerd in Italië tijdens de Renaissance en kwam later terug in de 19e eeuwse Art Nouveau en Modernistische architectuur.

Sgraffitos van Segovia

Sgraffitos van Segovia

Raquel heeft haar passie voor sgraffito geërfd doordat ze opgroeide in Segovia, een kleine middeleeuwse stad ten noorden van Madrid.

Segovia heeft de grootste hoeveelheid sgraffiti ter wereld. Vrijwel alle gevels in het historische centrum van de stad zijn met deze pleistertechniek versierd. De decoraties dateren uit de jaren 1700 en veel van hen zijn nog steeds in zeer goede staat.

Door haar werk als stukadoor kwam Raquel in aanraking met kalkstuc- en sgraffitomeester Juan Francisco Torres, die haar kennis liet maken met de prachtige technieken die gebruikt zijn om de beroemde Catalaanse Modernistische en Noucentistische gebouwen te decoreren.

Raquel ontwerpt en maakt haar sgraffiti op basis van exacte specificaties, in nauwe samenwerking met de opdrachtgever en als vrij werk.

 

Ontwerpfase

Ontwerpfase

De eerste stap is het maken van een ontwerp en het kiezen van de kleuren van het pleisterwerk.

Van een abstract patroon tot het logo van uw bedrijf, het aanpassen van uw sgraffito aan uw wensen is waar het bij deze techniek om gaat. Wij kunnen een idee of concept uitwerken of een bestaand ontwerp bewerken om het aan te passen aan de techniek.

 

Sjabloon op ware grootte

Sjabloon op ware grootte

Nadat de schetsen zijn geperfectioneerd, wordt het ontwerp op ware grootte uitgeprint om naar de gekozen locatie te worden overgebracht. Hierbij wordt dezelfde oude techniek gebruikt als bij traditionele fresco schilderingen.

Met houtskoolpoeder worden de snijlijnen door middel van perforaties in het sjabloon zorgvuldig op de wand gemarkeerd.

Het snijden van de laatste laag

Het snijden van de laatste laag

De laatste laag van het pleisterwerk wordt ''fresco'' uitgesneden, wanneer het pleisterwerk nog nat is, waardoor delen van de onderliggende laag zichtbaar worden en er een bas-reliëf muurschildering ontstaat.

Het voltooide werk

Het voltooide werk

In dit project is gekozen voor een pleisterwerk in helder wit en gebroken wit op een grote schaal, maar nagenoeg ieder maat en kleurcombinatie is mogelijk.

Een sgraffito trekt het oog van de bezoeker, voegt een uniek visueel middelpunt toe aan de omgeving en legt de nadruk op dat specifieke deel van de ruimte.

Meer informatie

Een sgraffito muurschildering zorgt voor een unieke blikvanger in uw bedrijf of huis. Zie onze projectenpagina voor een selectie van deze indrukwekkende muurschilderingen of neem contact met ons op voor meer informatie.

  • 2024 © Artisan Stucco & Ceramics